6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem toplamda 11 ili etkiledi, binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’taki Ebrar Mevkii 1400 kişi hayatını kaybetti. Çalışmalar sırasında Ebrar Sitesi’nin beton direncine ilişkin skandal gerçekler ortaya çıktı.
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremler toplam 11 ili etkiledi.
6 Şubat gecesi meydana gelen deprem vatandaşlarımızı uyuttu. İlk depremin hemen ardından meydana gelen ikinci deprem, yüzlerce binanın yıkılmasına ve binlerce kişinin ölümüne neden oldu.
Kahramanmaraş’taki Ebrar Mevkii, 6 Şubat depreminin simgelerinden biri oldu.
Kahramanmaraş’ın en bilinen ve ‘güvenli’ sitesi olan Ebrar Sitesi, deprem öncesinde birçok kişinin tercih ettiği yerleşim yerlerinden biriydi. Toplamda 22 bloktan oluşan bu yerleşim alanı binlerce kişiye ev sahipliği yaptı.
Depremlerin ardından Ebrar mevkii tamamen yıkıldı ve 1400 kişi hayatını kaybetti.
Depremden yaklaşık 10 ay sonra Ebrar Sitesi’nde yayınlanan araştırmada skandal gerçekler ortaya çıktı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin yaptığı araştırmada Ebrar Sitesi’nin deprem güvenliğine ilişkin rapor hazırlandı.
Ebrar Sitesi L blokta ilk yapı ruhsatının 2004 yılında, yenileme ruhsatının ise 2006 yılında verildiği belirtildi. Binanın kolon ve perde duvarlarına ‘kipper’ yerleştirildiği belirlendi.
“Betonun mukavemeti o kadar düşük ki elle ufalanabilir.”
Yayımlanan raporda şu bilgilere yer verildi:
‘Ebrar Sitesi’ndeki tüm binalarda beton karıştırılmasında kullanılan kırma taş , beton elle parçalanmak kadar düşük dirence sahip betonda hava boşlukları çimentonun birleştirici özelliği olan segregasyon oluşumları Düşük Sahada yapılan gözlemlerde kolon ve kirişlerin donatı sayılarının ve temas noktalarının uygun ve yeterli olmadığı, yönetmeliğe aykırı olarak düz ve nervürlü donatıların bir arada kullanıldığı, etriye kanca açılarının 135 derece olmadığı görülmektedir.’
‘İnceleme dokümanı üzerinde yapılan inceleme, değerlendirme ve tespitler sonucunda projelendirme, imalat ve işin tamamlanması aşamalarında Afet Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik ve İmar Kanunu’nun orijinaline tam olarak uyulmadığı görülmüştür. söz konusu binanın aşamaları.’
Raporda müteahhit, şantiye müdürü ve inşaat kontrolünü yapanların öncelikli ve kısmen kusurlu olduğu belirtildi.
Ebrar Sitesi’nin yıkımında teknik uygulamadan sorumlu müteahhit ve şantiye yöneticisi ile zemin etüt raporunu hazırlayan firmanın öncelikli hatalı olduğu, belediyenin ilgili birimlerindeki yapı ruhsatı ve proje denetimlerinden sorumlu olanların kusurlu olduğu belirtildi. hatalıydılar.